O noua stire care se pare sa tina captiva populatia este una foarte controversata si presupune transmiterea votului prin corespondenta. Astfel, mass-media afirma ca o intrunire a Comisiei de Cod Electoral va avea loc pe aceata tema pentru a fi acceptat si votat acest proiect de lege. Ce presupune votul prin corespondenta? Votul prin corespondenta poate fi exprimat in cadrul alegerilor prezidentiale, al alegerilor parlamentare, al alegerilor pentru Parlamentul European sau in cadrul referendumului national.
Cine poate trimite votul prin plic? Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul de vot o pot face dupa ce adreseaza o cerere scrisa catre Autoritatea Electorala Permanenta, cerere care poate fi trimisa sau depusa la sediul Autoritatii, spun cei de pe http://www.hotnews.ro.
Unii dintre noi nu suntem de acord cu acest mod de votare si alegere, in primul rand din nevoia de a proteja mediul, apoi din considerentul ca nu se stie niciodata daca aceste plicuri vor fi sigilate si vor ajunge unde trebuie, iar mai apoi este un mijloc anevoios care implca si mai multa birocratie si hartie, implicand demersuri efectuate in plus, deci si o cheltuiala mai mare la bugetul statului. Cea mai sigura modalitate este cea de pana acum, votul la urna.
Unanim acceptat ar trebui sa ramana certificatul de alegator, care este prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta. Acest certificat de alegator atesta afptul ca cetateanul roman din tara si din strainatate este cel care si-a exprimat personal alegerea facuta, prin mijloace directe si ii asigura unicitatea votului respectiv.