Statiunea balneoclimaterica Vatra Dornei, localizata in judetul Suceava, prezinta infrastructura turistica cea mai veche si cea mai elaborata din tot judetul Suceava, fiind situata la o altitudine de aproximativ de 800 metri.
Timp de cativa ani, in perioada de tranzitie a economiei romanesti spre economia de piata, orasul s-a confruntat cu grave probleme de gestionare, amenajare si mai ales de gestionare a dezvoltarii, multe dintre acestea nefiind rezolvate nici in prezent.
Sectoarele traditionale de activitate legate de industria lemnului si alimentara (industria laptelui, in special – important segment al industriei locale), au traversat o criza majora, asa incat in 2001, Vatra Dornei era oficial considerata drept o localitate in dificultate economica. Acest „statut” i-a permis sa acceada la anumite facilitati (legislatie specifica si ajutoare materiale) axate, cu precadere, pe incurajarea intreprinzatorilor, politica care a dat anumite rezultate.
Dezvoltarea turismului a fost vazuta ca o posibila cale de iesire din criza. Astfel, structuri de noi de cazare si echipamente pentru petrecerea timpului liber au inceput sa apara.
Adevaratele probleme raman totusi legate de:
dezvoltarea haotica a statiunii;
dificultatea concilierii activitatilor traditionale cu dezvoltarea noilor sectoare;
puternica crestere a pretului terenurilor pana in 2008;
Infrastructura specific turistica a statiunii este, in prezent, daca o raportam la dimensiunea orasului si chiar la intreg spatiul bucovinean, relativ importanta. Totusi, prin comparatie cu standardul altor statiuni din centrul si vestul Europei, aceste amenajari sunt modeste.
Statiunea se suprapune practic cu orasul, totalitatea practicilor turistice propuse fiind concentrate in centrul orasului: centrele de tratament balnear, structurile de cazare si restaurantele, muzeele, discotecile, locurile de plimbare si chiar domeniul schiabil ajunge pana in apropierea centrului orasului.
Centrul istoric al orasului face parte din „zonele urbane istorice protejate”. Este inscris, asadar, in Planul de Amenajare a Teritoriului National (PATN), situatie care ar trebui sa faciliteze conservarea sa si punerea in valoare din punct de vedere turistic.
Proiectul de reabilitare a infrastructurii turistice a centrului orasului, pentru un cost estimat la 6 milioane de euro;
Proiectul de modernizare a centrelor balneoclimaterice (doua milioane de euro). Vatra Dornei dispunea in 2007 de aproximativ 2500 paturi (Hrisca C., 2007), ceea ce reprezinta 40% din numarul total de paturi din cadrul judetului. Breviarul turistic nu recenza, in 2006, decat 1800 paturi, respectiv 30 structuri de primire (hoteluri construite in anii ‘70 si pensiuni turistice).