Mai mult de 60.000 de oameni au intrat in Ungaria ilegal in primele sase luni ale anului 2015, o crestere de aproape 900% fata de aceeasi perioada din 2014, potrivit Frontex, agentia europeana pentru granitele externe. Aproximativ 95% dintre migrantii care intra in Ungaria – majoritatea provenind din Afganistan, Irak, Siria, Somalia si Kosovo – provin din Serbia, care, spre deosebire de Ungaria, nu este membra a Uniunii Europene.
Ungaria face parte din zona Schengen a UE in care se poate calatori fara pasaport, ceea ce inseamna ca din momentul in care migrantii intra in tara, pot sa calatoreasca liber prin majoritatea tarilor din Europa fara sa mai fie verificati la granite.
In 2014, Ungaria a primit mai multi refugiati per capita decat oricare alta tara din Uniunea Europeana, dupa Suedia. Desi majoritatea migrantilor care intra in Ungaria isi continua drumul catre tari mai bogate din vest, un numar in crestere de refugiati se decide sa ramana in Ungaria. In timpul primelor trei luni din 2015, Ungaria a primit mai multe cereri de azil ca parte a populatiei decat oricare alt stat membru UE.
Ca urmare, Ungaria a stabilit cu Serbia sa contruiasca un gard inalt de patru metri si lung de 175 de kiometri, urmand sa opreasca valul de migranti. Ministrul de Externe Peter Szijjarto a justificat miscarea ca fiind necesara pentru a-si apara tara: „Guvernul maghiar si-a propus sa apare Ungaria si pe poporul sau in fata presiunii imigrantilor. Ungaria nu-si mai poate permite sa mai astepte. Evident, speram sa exista o solutie europeana comuna.”
Decizia de construire a unui gard evoca amintiri ai Razboiului Rece, cand Europa era divizata intre partea de Est si partea de Vest. „Abia de curand am daramat zidurile in Europa”, a declarat purtarea de cuvant pentru migratie din UE, Natasha Bertaud. „Nu ar trebui sa le ridicam iar”.
Voi ce parere aveti?