libraria-maranatha

O intrebare frecvent adresata in cadrul grupurilor, fie in cadrul cursurilor scolare, fie la diverse intalniri este cea din titlu: tu ce carte ai citit ultima data? De cele mai multe ori se aseaza tacere cand este adresata o astfel de intrebare. Traim intr-o lume in care atentia tinerilor este cucerita de tehnologie, de gadget-uri, astfel ca multi uita de acest izvor inepuizabil de informatii – cartea. Cei care reflecteaza la aceasta situatie, la aceasta realitate, ajung la concluzia ca este una trista, ingrijoratoare, care ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri.

Daca a trecut deja prea mult timp de cand nu ai mai rasfoit o carte, poate ca este cazul sa faci ceva in aceasta privinta. Cu atat mai interesat ar trebui sa fii legat de asta, cu cat ai anumite viziuni asupra viitorului tau. Citind, te cultivi, te imbogatesti in cunostinte.

Putem afirma cu tristete faptul ca practica lecturilor din literatura clasica sau din resurse crestine chiar la ora actuala este una intr-un declin serios. Este un fapt ingrijorator. Atat cei care tind spre un viitor de succes, cat si cei care manifesta o preocupare accentuata asupra vietii duhovnicesti ar trebui sa includa in ritualul zilnic lectura.

Lectura – parte importanta in dezvoltarea noastra

Oricine va sti sa iti raspunda imediat daca vei intreba legat de ultima accesare a unei pagini de internet, respectiv a unei pagini de socializare populare precum este Facebook-ul. Nu zice nimeni ca nu este in regula sa fim prezenti si in aceasta lume virtuala, insa problematica este situatia cand aceasta prezenta se extinde in cea mai mare parte a timpului nostru liber. Atunci cand traim mai mult virtual decat in realitate, ar trebui sa ne preocupam legat de directia in care ne indreptam.

Lecturarea unei carti, in genul preferat de fiecare – daca ar putea spune toti ca au un anumit tip de carte preferat – reprezinta o maniera placuta si totodata folositoare de a petrece timpul liber. Dupa cum spuneam, cu atat este mai utila lecturarea cu cat este a unei carti ce vizeaza un subiect de interes pentru noi, poate o problema de actualitate, chiar subiecte mai profunde de tipul temelor biblice.

Sunt de parere ca orice crestin ar trebui sa fie preocupat de cunoasterea vietii primilor crestini, asa cum aceasta este relatata in cadrul Bibliei, respectiv a cartilor scrise de Sfintii Parinti. Deja intru insa intr-o arie prea sensibila, intrucat astfel de preocupari exista mai rar in lumea de azi.

Cu siguranta ca poate fi atins un echilibru intre lectura si viata sociala, respectiv timpul petrecut pe retelele de socializare, acolo unde este si dorit acesta. Totul tine de organizarea fiecaruia, de modul in care percepe viata, de felul in care priveste spre viitor, de aspiratii.

Cert este un lucru si anume ca nimeni nu ar trebui sa subestimeze valoarea cartilor, mai ales a celor recunoscute pentru pretiozitatea informatiilor ce le cuprind in paginile lor. Asadar, tu cum stai vizavi de asta? Cand ai citit ultima data o carte?

De admin