Copil in fata televizorului - PoltergeistCopil in fata televizorului - Poltergeist

O persoana de rand stie destul de putine despre corpul uman, tinand cont ca si-au petrecut toata viata in unul. Nu e vina lor, insa: „adevaruri” false despre dieta, sanatate, sex etc exista de foarte mult timp si ajung chiar sa fie predate la ore (stiati ca limba nu are cinci zone diferite pentru gusturi?)

Mitul:

Probabil ca iti aduci aminte de cea mai interesanta parte a copilariei: sa te intorci acasa de la scoala, sa iei o gustare si sa stai turceste pe podea la doi pasi de televizor urmarind desene animate. Desigur, pana cand parintii iti spuneau sa te ridici de jos, pentru ca daca stai prea aproape de televizor iti vei strica ochii.

Realitatea:

Daca este vreo legatura intre statul atat de aproape de televizor cand erai copil de parca ai vrea sa-l pupi si faptul ca ai nevoie de ochelari dupa, atunci probabil ca e inversul a ceea ce ne asteptam – adica, stateai atat de aproape de televizor pentru ca aveai o vedere proasta in primul rand, si doar asa puteai sa vezi televizorul mai bine.

De fapt, toate studiile care s-au facut pentru a testa daca exista o distanta minima pe care trebuie sa o ai intre tine si televizor, inainte ca acesta sa inceapa sa-ti prajeasca ochii, transformandu-i in cratere, nu au gasit nicio dovada pentru a sugera ca exista vreuna. Zvonurile probabil ca au aparut de pe vremea televizoarelor vechi care trimiteau radiatii, iar oamenii se temeau sa nu-si strice ochii cat se uitau la „Teleenciclopedia”.

Privitul la ecrane de televizor sau computer pentru perioade lungi pot sa duca la aparitia durerii ochilor, sa ii simti uscati sau incordati, dar asta nu se intampla pentru ca ti-ar strica ecranul ochii, ci pentru ca atunci cand te concentrezi pe ceva, clipesti mai rar si ochii iti obosesc. Fa o pauza din cand in cand si poti sa-ti lipesti ochii de filmul respectiv fara sa-ti faci grija ca vei dezvolta boli precum cataracta.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *