Desi avem tendinta sa credem ca simtul mirosului il folosim doar pentru a detecta aroma de gogosi de la brutaria din spatele nostru, acesta are de fapt o capacitate surprinzatoare de a ne influenta perceptia asupra lumii. Oricat de bizar suna, aceasta legatura inseamna ca sunt anumite simple teste olfactive care pot sa descopere instant daca avem anumite probleme cu creierul.
Sa incepem cu boala Alzheimer’s. Intr-o premiera medicala, oamenii de stiinta de la Institutul pentru Creier de la Universitatea din Florida au folosit unt de arahide pentru a trata o boala. Nu ai nevoie decat de un borcam de unt de arahaide, o linie si un prieten. Pentru a incepe testul, inchide ochii, gura si astupa o nara. Prietenul tau trebuie sa tina untul de arahide la nivel pieptului, apoi sa il ridice usor pana cand simti prima aroma a mirosului untului de arahide – noteaza distanta nas-unt. Repeta procedura si pentru cealalta nara.
Daca diferenta dintre perceperea mirosului este mai mare de zece centrimentri si nara stanga a obtinut un rezultat mai slab, felicitari! Ai o sansa mai mare sa suferi de Alzheimer mai tarziu. O fosta studenta a inventat aceasta metoda ingenioasa si simpla, cand a realizat ca testele conventionale pentru bolile cognitive trecusera cu vederea simtul mirosului, lucru ciudat, tinand cont ca degenerarea cognitiva incepe la primul nerv cranian, care se intampla sa fie tractul care trimite informatia olfactiva catre creier. Untul de arahide a fost ales doar pentru este ieftin si are un miros intepator.
Un simt slab al mirosului poate sa indice si tendintele psihopatiei. Cercetatorii australieni au putut sa categorizeze aceste tendinte doar pe baza aptitudinilor olfactive. Folosind 79 de subiecti, cu varsta intre 19 si 21 de ani, acestia au trebuit sa identifice markere dupa miros. Acestia, nu numai ca s-au chinuit cel mai mult, insa nu au prezentat scoruri mai bune nici dupa ce li s-a spus cum miros markerele.