Scenarii ale schimbarilor climatice

Scenarii ale schimbarilor climatice

E sigur: schimbarile climatice vor avea un impact destul de mare asupra Pamantului, iar din aceasta cauza s-au intalnit si liderii din lume la Paris- pentru a gasi solutii durabile de combatere a acestor schimbari climatice extrem de periculoase. Astfel, se pare ca Pamantul ar putea sa se confrunte cu o crestere a temperaturilor intre 2 si 4 grade Celsius, dar ce poate inseamna acest lucru pentru Terra?

Potrivit climatologilor, o crestere a temperaturilor Pamantului ar putea declansa o serie de efecte dezastruoase, inclusv valuri de caldura extreme, declinul productiei alimentare si cresterea nivelului marilor- lucruri care vor afecta milioane de oameni. Toate regiunile din lume vor fi afectate, insa cele care vor suferi cel mai mult vor fi natiunile sarace.

Care va fi scenariul Pamantului peste cresterea de 2 grade Celsius?

Odata ce temperaturile medii cresc cu 2 grade, prevenirea foametei din Africa ar fi o actiune foarte dificila, daca nu chiar imposibila, afectand miliarde de oameni. Ultima data cand Pamantul s-a confruntat cu astfel de temperaturi a fost in Pliocen, acum 3 milioane de ani in urma, iar nivelul apelor marilor era cu 25 de metri mai inalt decat in ziua de azi. La aceste temperaturi, padurea din Amazon va muri, iar Groenlanda se va topi.

O crestere cu 3 grade Celsius ar putea sa fie un scenariu posibil la inceputul anilor 2050. Vegetatia si solul vor emite si mai mult carbon, determinand o crestere a nivelului carbonului cu 250 ppm pana in 2100. Acest lucru va determina, la randul sau, o crestere de 1,5 grade Celsius. Orase ca Houston ar putea fi distruse pana in anul 2045, doborate de superuragane, iar Australia nu ar mai fi locuita. 80% din gheturile actuale vor fi topite.

In cazul in care temperaturile vor creste cu 4 grade Celsius, inseamna ca ambele calote glaciare- atat de la Polul Nord cat si de la Sud- vor fi topite in totalitate. La acest punct, stabilizarea temperaturilor medii globale ar fi un lucru cam imposibil de realizat. Padurile se vor transforma in deserturi, iar umanitatea probabil ca ar fi disparuta, fie din cauza razboaielor, fin din cauza haousului. Un astfel de scenariu ar putea sa aiba loc la sfarsitul acestui secol.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.