Intre suprafetele oceanice si cele continentale, exista din punct de vedere al consumului de caldura in procesul evapotranspiratiei o diferenta si mai accentuata, comparativ cu consumul de caldura in
procesul schimbului turbulent.

In regiunile tropicale cu presiune atmosferica ridicata, vanturi constante, nebulozitate redusa, deasupra regiunilor marine si oceanice se consuma anual in medie, in procesul evapotranspiratiei 120-140kcal/cm2. Aceste valori sunt cele mai mari de pe suprafata terestra.

Daca pe suprefetele acvatice tropicale situatia consumului caloric destinat evaporatiei este cea prezentata, pe suprafatele acvatice ecuatoriale acesta se diminueaza la 60-80kcal/cm2, iar pe cele continentale la 40-80kcal/cm2. Deasupra zonei ecuatoriale intensitatea vantului scade, iar deficitul de saturatie se diminueaza.

Deasupra uscaturilor tropicale si subtropicale in zonele desertice, unde uscaciunea aerului si suprafetei active este extrema, consumul caloric pentru evaporatie coboara la sub 10kcal/cm2/an.

In zonele extratropicale, din cauza reducerii odata cu cresterea latitudinii a radiatiei globale, consumul de caldura pentru evaporatie se reduce osciland totusi intre valori largi.

Deasupra uscaturilor, la latitudinea paralelelor de 40o, evaporatia consuma anual intre 20 si 40kcal/cm2 (ceva mai mult deasupra intinderilor acvatice), iar in regiunile subpolare si polare, evapotranspiratia consuma sub 10kcal/cm2/an, apropiindu-se de valoarea 0.

Diferentieri mari in consumul termic datorat evapotranspiratiei pe intinderile acvatice extratropicale apar in zona curentilor oceanici, cei calzi determinand cresterea, iar cei reci scaderea substantiala a acestuia. Aceste diferentieri sunt deosebit de evidente in regiunile din Atlanticul de Nord strabatute de curentul cald al Golfului si curentul rece al Labradorului. Deasupra curentilor calzi evaporatia
poate sa consume cu 60-100kcal/cm2/an mai mult decat deasupra curentilor reci.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *