Calatoritul catre Luna a devenit mult mai ieftin. Un studiu fondat de NASA a descoperit ca s-ar putea reduce costul misiunilor catre luna cu un factor de zece prin foloirea unor tehnici – si ar putea sa ne duca mai aproape de aterizarea pe Marte.

Extensivul studiu NexGen al National Space Society si Space Frontier Foundation sustine ca parteneriatul cu companii private ar putea sa readuca oamenii pe Luna pentru 10 miliarde de dolari americani, fata de cifra estimata anterior de 100 de miliarde de dolari americani, care a indepartat potentialii doritori. Folosirea combustilului produs de Luna – adica apa si hidrogen – ar putea, de asemenea, sa reduca costul calatoriei in spatiu, mai departe in sistemul solar.

„Un factor de reducere in zece a costurilor schimba totul”, a declarat Mark Hopkins, membru al NSS.

Telul studiului a fost sa vada daca parteneriatele public – private si alte abordari ar putea sa rezulte in metode ieftine si fara riscuri de inapoiere a oamenilor pe Luna, sustinand viitoarele misiuni de pe Marte.

Studiul arata ca NASA a investit cu succes in zboruri spatiale private pana acum prin programele COTS si CRS. Pana in 2017, doua nave spatiale vor fi lansate ca urmare a programului Commercial Crew.

Potrivit studiului, in cinci sau sapte ani, Statele Unite ar putea sa readuca astronautii pe Luna pentru doar 10 miliarde de dolari – mai putin de doua miliarde pe an. In 10 sau 12 ani, se poate ca o baza industriala de patru persoane de pe Luna ar putea sa fie operationala si sa coste 40 de miliarde de dolari, mai putin de patru miliarde pe an.

Ambele propuneri ar fi acoperite de NASA prin programul deja existent de buget, care este de aproximativ patru miliarde pe an. De asemenea, o baza operationala pe Luna ar putea produce 200 de milioane de tone de propergol pentru navele spatiale din apa si hidrogenul de pe suprafata lunara.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *