nutritie

Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa dateaza inca din Grecia Antica. Cred ca este si normal sa ne gandim intr-o mare masura la asta, avand in vedere faptul ca reprezinta peste 80% din cheia spre o viata sanatoasa. Insa, nu toti beneficiem de timpul necesar pentru a ne ingriji de acest aspect si de multe ori  neglijam mesele de peste zi, responsabile cu hranirea intregului corp.

Atunci cand avem un stil de viata sanatos si activ, ce include si mese asemenea, resimtim pe deplin efectele pozitive ale responsabilitatii asumate. Asta inseamna insa sa stim ce anume sa consumam, cand si cum. Cel mai bine este sa beneficiem de ajutorul unui profesionist in domeniu. Cautand dupa cei mai buni nutritionisti din Cluj-Napoca sau orasul de provenienta, vei vedea ca ai optiuni multiple. Trebuie sa te decizi insa numai asupra unuia, pe care il consideri cel mai potrivit pentru tine. Orienteaza-te si dupa opiniile celorlalti, dupa informatiile pe care ti le ofera mediul online.

Cum poti sa-ti echilibrezi functiile organismului?

Pentru a asigura sanatatea organismului, este important sa fii atent la ceea ce consumi. Lipsa unor nutrienti din corp poate provoca dezechilibre atat de mari, incat e foarte probabil sa dezvolti si afectiuni greu de tratat.

Un nutritionist dietetician autorizat te va ajuta sa remediezi aceasta problema, acolo unde exista, sau sa o preintampini. Acesta iti va spune exact de ce ai nevoie pentru a dobandi o stare de sanatate de neclintit si o stare de bine corespunzatoare.

Daca vrei sa faci totul pe cont propriu, este bine sa realizezi o documentare minutioasa inainte. Orice exces strica, dar probabil stii deja asta. De preferat este sa mergi intotdeauna la cumparaturi cu o lista bine stabilita. Niciodata insa sa nu pornesti in aceasta directie cand esti flamand pentru ca exista riscul de a te intoarce acasa cu alte produse alimentare decat cele planificate initial.

Stabileste si meniurile dinainte de a te apuca de gatit. De preferat este sa tii cat de cat evidenta caloriilor consumate. O regula de aur este sa iei intotdeauna mese bogate in ceea ce priveste aportul caloric, mai ales atunci cand ai zile mai active. Cel putin micul dejun si pranzul trebuie sa contina toti nutrientii necesari pentru energia de peste zi.

Despre ce necesar caloric este vorba in situatia ta?

Pentru a stabili un numar caloric potrivit trebuie sa se tina cont de gen, varsta si de intensitatea activitatii fizice de peste zi. Spre exemplu, un baiat tanar cu stil de viata sedendar care are intre 16 si 18 ani ar trebui sa aiba un consum caloric zilnic pana la 2400. La cei activi insa numarul de calorii maxime permis este de 3200. In situatia fetelor lucrurile stau putin diferit. Astfel, cele cu stil sedentar de viata nu trebuie sa depaseasca 1.800 calorii, pe cand cele active 2200.

De asemenea, este important sa stii ca este preferabila impartirea numarului de calorii la 5, 6 mese pe zi. Daca 3 dintre acestea sunt principale, restul se asigura prin gustarile dintre mese. Incearca insa sa nu consumi la o singura masa 1.000 kcal, si la 4, 5 mese cate 200 kcal.

Ai in vedere aceste aspecte pentru a alcatui un plan alimentar cat mai echilibrat, dar totodata ia in calcul si varianta de a apela la cei mai buni nutritionisti, iti va fi de mare folos.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *