„Ies numai la o bere”- este o expresie pe care nici noi nu o mai credem. Este de apreciat sa vedem ca multi dintre noi au puterea psihica de a refuza inca un pahar, insa exista si mai multi care nu pot sa se limiteze la un singur pahar de alcool. Ce conduce la acest comportament de cautare a alcoolului? Oamenii de stiinta par a afla adevarul din spatele acestor povesti.
Potrivit unei noi cercetari, alcoolul reuseste sa schimbe atat structura cat si functia unei populatii specifice de celule dintr-o regiune a creierului care este cunoscuta pentru ca, conduce la o serie de comportamente. In final, modificarile facute in aceste celule trimit o serie de semnale care creaza un indemn de a consuma mai multa bautura.
Descoperirea a fost realizata de catre cercetatorii de la Universitatea Texas A&M, si urmeaza o alta lucrare, realizata cu putin timp in urma de aceeasi echipa de oameni de stiinta care au descoperit ca alcoolul faciliteaza un procces important in celulele neuronale situate intr-o zona a creierului numita straitum dorsomedial- DMS. Acest proces implica modificari in cazul retelei de neuroni- sinapselor- peste care „curg” informatiile.
Cat de tare afecteaza alcoolul creierul?
Surprinzator sau nu, alcoolul nu afecteaza chiar atat de tare activitatea cerebrala. In acest sens, oamenii de stiinta au realizat o serie de experimente pe un grup de soareci de laborator in ideea de a observa legaturile sinaptice ale creierului atunci cand sunt expusi la acool.
Astfel, in urma experimentului, oamenii de stiinta au putut observa ca alcoolul determina o imbunatatire a unor procese cerebrale, astfel ca imbunatateste mecanismul de invatare si disponibilitatea de a retine informatii noi. Astfel, atunci cand se consuma alcool in mod normal, creierul elibereaza endorfina, ceea ce creaza o senzatie de placere. Insa, cei mai multi oameni nu cunosc faptul ca dopamina este, de fapt, un stimulent al memoriei, fiind un neurotransmitator care imbunatateste functionarea optima a sinapselor.
In alte cuvinte, creierul se bucura atunci cand primeste alcool, iar din aceasta cauza tratarea alcoolismului a devenit o problema asociata cu ruperea legaturilor care dau nastere placerii.