marijuana-sau-alcool

Intrebarea conform careia care este mai daunator sanatatii noastre este inca dezbatuta in comunitatea stiintifica, starnind o multime de comentarii. Chiar si presedintele american, Barak Obama, a avut ceva de adaugat cu privire la acest subiect: „Asa cum a fost bine documentat, si eu am fumat iarba cand eram tanar, dar vad marijuana ca fiind un obicei prost si nesanatos, nu foarte departe de tigari- pe care le-am fumat ca persoana tanara, atunci cand ma aflam intr-o perioada critica din viata mea. Insa, nu cred ca marijuana este mai periculoasa decat alcoolul”.

Dar, cat de buna o fi comparatia dintre alcool si marijuana? In timp ce ambele substante sunt intoxicante utilizate in scopuri recreationale, legalitatea lor si consumul lor pe termen lung au efecte asemanatoare asupra organismului, asa ca o comparatie dintre cele doua este putin cam dificil de realizat.

Atat consumul de alcool cat si fumatul marijuanei pot „taxa” organismul, avand si efecte benefice dar si efecte negative, cu toate ca alcoolul are legatura cu peste 88.000 de decese in fiecare an- potrivit datelor emise de CDC, in timp ce numarul de decese datorate consumului de cannabis nu este clar. Cercetarile asupra beneficiilor oferite de marijuana inca se afla in faza incipienta, in comparatie cu studiile riguroase asupra alcoolului. Unul din motivele care impiedica desfasurarea studiilor asupra marijuanei consta in ilegalitatea acestui drog in mai multe tari din lume.

Consecintele pe termen scurt

Consumul excesiv de alcool poate ucide oricand un om. Incapacitatea de a metaboliza alcoolul la fel de rapid pe cat este consumat poate conduce la o acumulare de alcool in creier care inchide zonele necesare pentru supravietuire. „Poti muri si la cinci minute dupa ce ai fost expus la alcool. Acest lucru nu se intampla si in cazul marijuanei. Impactul consumului de marijuana este mult mai subtil”- sustine Ruben Bales, cercetator de la Institutul National pentru Abuz de Droguri.

Marijuana afecteaza sistemul cardiovascular, determinand o crestere a frecventei cardiace a tensiunii arteriale, dar o persoana nu poate face supradoza de marijuana, asa cum se intampla in cazul marijuanei. De asemenea, alcoolul este mai probabil sa interactioneze cu alte droguri. Modul in care alcoolul este metabolizat in organism este comun in majoritatea cazurilor de consum de droguri, iar acest lucru inseamna ca atunci cand cineva combina alcool cu droguri sau medicamente, alcoolul poate determina o scadere a actiunii acestora.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *