taj mahal

Toata lumea recunoaste celebra constructie Taj Mahal ca fiind una din minunile lumii, mausoleumul avand o structura impresionanta, construit din marmura alba, simbolizand puritatea, dragostea si durererea- lucruri pe care nicio alta constructie nu le poate genera. Laureatul Nobel Rabindranath Tagore a denumit Taj Mahal ca fiind „o lacrima pe obrazul timpului”. Construit in Angra, India, Taj Mahal are o multime de secrete care se invart in jurul constructiei. Uite care sunt cele mai interesante aspecte ale acestei constructii celebre.

Curiozitati despre Taj Mahal

Imparatul Shah Jahan a construit Taj Mahal in memoria celei de-a treia sotii a sale, Mumtaz Mahal, la care a tinut foarte mult. Mumtaz Mahal a dat nastere celui de-al 14-lea copil al imparatului, dupa care si-a dat sufletul, acest lucru intamplandu-se in anul 1631. Legenda spune ca Shah Jahan, care a considerat-o pe imparateasca parte din viata sa si care a fost sfasiat dupa moartea sa, la numai cateva luni, parul si barba sa s-au albit precum zapada.

Constructia Taj Mahalului a inceput in anul 1632, la numai un an dupa moartea imparatesei Mumtaz, si a fost finalizata in anul 1653, ceea ce inseamna ca a durat 22 de ani ca piesa arhitecturala superba sa fie finalizata. La acel timp, costurile totale ale constructiei ar fi ajuns la suma de 32 de milioane de dolari, insa in zilele noastre aceasta suma ar fi ajuns la peste 1 miliard de dolari.

Arhitectul din spatele acestei structuri spectaculoase a fost Ahmed Lahauri, care a pus mai bine de 20.000 de oameni la munca pentru constructia Taj Mahalului, inclusiv munictori, pictori, artisti, caligrafi si multi altii. Insa, cum au fost transportate materialele necesare pentru construirea mausoleului? Ei bine, elefantii au fost „angajati” pentru a face aceasta sarcina si, in mod surprinzator, au fost peste 1000 de astfel de animale care au ajutat la constructia cladirii celebre.

De admin

Un comentariu la „Lucruri mai putin stiute despre Taj Mahal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *