premiu-stiinta

In urma cu aproape 10 ani, cardiologul Helen Hobbs, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a realizat o descoperire care a socat intreaga comunitate stiintifica. Oamenii de stiinta au analizat o anumita proteina ce se gaseste in ficat, numita PCSK9, care este responsabila pentru circulatia colesterolului LDL, nociv pentru corpul uman. Experimentele realizate de ei au demonstrat ca unii indivizi afro-americani, care  avea in mod normal PCSK9, au dat dovada de o reducere a riscului de a dezvolta boli cardiace coroniene cu aproape 88%.

„Acest lucru ne-a pus pe ganduri”- explica Hobbs, profesor la Universitatea din Texas. Daca PCSK9 ar putea fi inhibata in cazul oamenilor cu risc fata de bolile cardiovasculare, stiinta ar putea sa dezvolte un medicament care sa fie mai puternic decat statina- standardul actual in tratarea colesterolului ridicat. Aceasta conditie conduce de foarte multe ori catre boli de inima, care afecteaza mai bine de 13 milioane de oameni, fiind „criminalul” numarul 1 in America, care ucide oameni.

In acest an, FDA a aprobat un inhibator pentru PCSK9, sustinand ca vor exista mai multe medicamente care sa trateze aceasta proteina. O astfel de realizare gigant nu a trecut neobservata in comunitatea stiintifica. Hobbs, impreuna cu echipa sa, reprezinta unii din cei sapte castigatori principali ai 2016 Breakthrough Prize, care onoreaza meritele deosebite in domeniul stiintelor vietii, fizica si matematica. Echipa de oameni de stiinta a primit, de asemenea, premiul pentru munca loc in identificarea genelor care se afla in spatele bolilor de ficat, boli care sunt in crestere in Statele Unite.

Ceremonie de premiere

National Geographic Channel este cel care a difuzat ceremonia de premiere, gazduita de creatorul Family Guy, Seth McFarlane, in direct de la Centrul de Cercetare Ames NASA, in California. Alte proiecte castigatoare au inclus cercetarile asupra mutatiilor ce cauzeaza boala Alzheimer si rezolvarea problemelor in lumea matematica a altor dimensiuni. In total, s-au oferit premii in valoare de 22,2 milioane de dolari, inclusiv 3 milioane de dolari pentru primele sapte premii principale.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *