Industria chimica
Industria chimica

Romania dispune de o varietate de resurse necesare dezvoltarii industriei chimice. Industria chimica valorifica inca insuficient resursele de materii prime existente, in special sarea si gazele naturale. Prin produsele sale si prin faptul ca este in masura sa valorifice la un inalt grad diferite materii prime, subproduse si materiale refolosibile, industria chimica sprijina si alte ramuri ale industriei (metalurgie, textila, pielarie), precum si agricultura (ingrasaminte, antidaunatori s.a.).

Este ramura care a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere in perioada comunista, in special dupa 1979. Materiile prime folosite sunt foarte variate, inclusiv subproduse ale altor ramuri industriale (pirite din metalurgia neferoasa, gudroane de la cocserii, subproduse de la rafinarii). Importante sunt unele produse naturale rezultate prin extractie (sare, gaz metan, carbuni), sau lemn si stuf etc., care isi sporesc foarte mult valoarea prin chimizare. Ramurile industriei chimice se pot grupa astfel:
a. Produse clorosodice si acid sulfuric;
b. Ingrasaminte fosfatice si azotoase;
c. Petrochimia;
d. Celuloza si hartie;
e. Medicamente;
f. Alte ramuri.

Produsele clorosodice si acid sulfuric
Produsele clorosodice (soda caustica, soda calcinata, clor si acid clorhidric) se fabrica din sare. Romania dispune de mari resurse de sare raspandite in:
– Subcarpati sau la contactul acestora cu alte unitati (Cacica, Targu Ocna, Slanic, Ocnele Mari);
– pe marginile Podisului Transilvaniei (Ocna Mures, Praid, Ocna Dejului).

Fabricarea produselor clorosodice se face prin electroliza si calcinare la:
– Ocna Mures si Turda, unde se produce acid clorhidric sintetic si hipoclorit de sodiu;
– Tarnaveni, Govora, Onesti;
– Giurgiu.

Produsele sodice se folosesc la fabricarea sapunurilor, colorantilor, la fabricarea celulozei, la „mercerizarea” bumbacului, la purificarea petrolului si in mari cantitati in industria aluminei.

Acidul sulfuric, folosit la fabricarea ingrasamintelor, in industria petrolului, la fabricarea celulozei si fibrelor celulozice etc. se obtine pe baza de pirite la Baia Mare, Zlatna, Brasov, Valea Calugareasca si la Campina si, mai tarziu, la Copsa Mica, Navodari si Victoria.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *