cercetare piata

Daca nu esti pe deplin convins despre ceva anume, sansele sa faci acel lucru sunt destul de mici. La fel stau lucrurile si cu cercetarea de piata. Doar daca intelegi pe deplin importanta sa, o vei lua in serios.

Cercetarea de piata poate fi descrisa ca si o colectare sistematica de date si analiza a lor in functie de atributele proeminente precum comportamentul consumatorilor, competitia, potentialul pietei si altele. Este un proces ce se desfasoara in continuu, in care compania colecteaza si interpreteaza date pentru a putea aduce acele schimbari necesare in politicile si strategiile de urmat. In sens larg, cercetarea de piata ajuta compania sa evalueze relatia cu consumatorii.

O cercetare de piata bine realizata ajuta compania sa determine daca a reusit sa satisfaca nevoile consumatorilor sai, ofera informatii esentiale despre diversi factori care influenteaza afacerea.

Primul si cel mai important lucru legat de cercetarile de piata este faptul ca ajuta mai mult la intelegerea consumatorilor actuali si a nevoilor lor. Spre exemplu o cercetare de piata facuta la un an dupa lansarea unui produs va face lucrurile mult mai clare, va ajuta afacerea sa isi determine exact pozitia pe care se afla, va identifica eventualele neajunsuri pe partea de marketing si va oferi posibilitatea de a concepe planuri pentru a contracara pierderile.

Cercetarea de piata nu este necesara doar pentru cei ce se afla deja cu afacerea lansata. Chiar si atunci cand se incepe o afacere este foarte important de stiut ce oportunitati sunt disponibile, pentru a putea profita la maximum de ele.

Investitia sta la baza oricarei afaceri, astfel cercetarea de piata isi demonstreaza importanta si aici. O cercetare de piata bine realizata ajuta la determinarea investitiei necesare pentru a porni cu succes afacerea si pentru a aloca eficient fondurile.

Economia devine din ce in ce mai versatila si competitiva. Planificarea devine un aspect esential al marketingului si este posibila numai atunci cand exista cunostintele necesare despre piata. Cea mai eficienta metoda de obtinere a acestor cunostinte este cercetarea de piata.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *