„Ultimul samurai” este un exemplu despre cum Hollywood-ul albeste istoria strainilor, iar personajul lui Tom Cruise este, cumva, un samurai mai bun decat adevaratii samurai.
Faza aceasta, de a avea personaje albe care infrang personaje asiatice la propriul joc e un lucru destul de comun. in „Rising Sun,” tacticile agresive de business ale japonezilor ameninta interesele americane pana cand Sean Connery invata sa foloseasca propria lor strategie impotriva lor.
In „Kill Bill Vol.1”, Mireasa (Uma Thurman) este mai buna la arte martiale, nu doar ca Lucy Liu, dar decat o intreaga armata de razboinici yakuza. Pana si personajul lui Lucy Liu, care si-a petrecut intreaga viata antrenandu-se pentru a ajunge in varf, spune ca Mireasa este un samurai mai bun decat ea.
Care este treaba? Hollywood-ul are o mare fascinatie fata de misticismul asiatic, dar o fascinatie si mai mare in a face multi bani. Din moment ce acestia cred ca nu poti sa te uiti la un film intreg daca nu este macar un personaj alb, asta inseamna ca se transfera toate valorile culturii asiatice catre Tom Cruise, Sean Connery sau Uma Thurman, personajele asiatice putand fi doar negative sau secundare. Exceptand Jackie Chan sau Bruce Lee.
De exemplu, in anii 1970, Bruce Lee dorea sa faca un serial numit „The Warrior” despre un maestru kung fu care calatoreste prin Vestul Salbatic. In cele din urma, s-a decis ca America nu e pregatita pentru un serial in care personajul principal e asiatic ..,. asa ca au facut serialul oricum, dar l-au numit „Kung Fu” si l-au put pe David Carradine in rolul principal, care este non-asiatic, jucand un profesionit de arte martiale, pe jumatate asiatic. Compania era de acord sa-l pune pe Bruce Lee in rolul unui sofer mascat de limuzina in „The Green Hornet”, dar sa-l puna intr-un rol principal? Nebunesc!
Lee avea sa dovedeasca mai tarziu ca este un star care aduce bani, dar era deja prea tarziu: Hollywood a descoperit o formula magica in care puteau sa utilizeze cultura asiatica, fara sa riste si o tot folosesc de atunci.