fukushima-fotografii

Nu foarte multi oameni au intrat in zona de excludere, ca urmare a dezastrului nuclear de la Fukushima din Japonia, vreme de mai bine de patru ani. Insa, o serie noua de fotografii ofera o privire fascinanta in lumea care, pentru majoritatea, a disparut brusc. Fotograful Arkadiusz Podniesinski este pasionat de astfel de dezastre antropice si anterior s-a ocupat de realizarea unor fotografii la Cernobil si Pripyat, insa la inceputul acestui an a decis sa isi ia aparatul de fotografiat si sa plece in Japonia, pentru a observa asemanarile si diferentele dintre cele doua catastrofe, procedurile de evacuare dar si procesul de curatare a zonei. Sa spunem ca rezultatul a fost unul destul de ciudat.

„Atunci cand am realizat fotografii in interiorul cladirilor, asemanarile cu Cernobil au fost chiar si mai izbitoare, cu toate ca in cazul Cernobilului, la aproape 30 de ani de la dezastru si mii de turisti care au incercat sa viziteze locul, este destul de greu sa mai gasesti lucruri care nu au fost atinse”- sustine fotograful. „In cazul dezastrului de la Fukushima, evenimentul inca ramane proaspat in mintea rezidentilor, ordinul de evacuare este inca in vigoare, iar lipsa totala de turisti inseamna ca locul arata la fel ca acum patru ani de zile. Jucariile, dispozitivele electronice, instrumentele de muzica si chiar si banii au fost lasati in urma”- mai adauga acesta.

Zone de advertisment Fukushima

La inceputul acestui an, mai mult de 120.000 de oameni inca nu au fost in masura sa se reintoarca la locul dezastrului. Zona care inconjoara Fukushima este acum impartita in trei ale zone: verde, portocaliu si rosu. Procesul de curatare din zona verde este aproape de final, astfel ca rezidentii se pot reintoarce acasa. Insa, in interiorul zonei cu portocaliu, locuitorii au dreptul la vizita doar pentru cateva ore si nu pot ramane peste noapte. Zona rosie este supravegheata de politie si se poate intra doar cu permis. Decontaminarea nici nu mai intra in discutie in zona rosie din moment ce nivelul de radiatie este extrem de mare, iar rezidentii care au locuit aici probabil ca nu se vor mai intoarce acasa niciodata.

Ce e si mai fascinant este ca nu toata zona rosie a fost afectata de tsunami si de cutremurul din martie 2011, asa ca, in timp ce unele fotografii ale lui Podniesinski descriu structuri afectate de inundatii si cutremur, exista alte imagini care arata case si cladiri ce nu au mai fost atinse de acum patru ani. Unele supermarketuri inca au toate produsele pe rafturi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *