Fuga spre Orientul Mijlociu

Situatia actuala a refugiatilor care au ajuns in Europa in ultimul timp, atrage atentia din nou asupra problemelor dificile cu care se confrunta Irak si Siria. Astfel, criza actuala nu este deloc surprinzatoare, din moment ce ONU a preconizat la inceputul anului 2013 ca Europa va ajunge sa se confrunte cu o asemenea situatie. Astfel, ONU a cerut marilor puteri sa se implice in rezolvarea problemelor din aceste state, pentru a evita situatia cu care Europa se confrunta in prezent.

Din pacate, razboaiele din Siria si Irak nu s-au oprit asa ca, pana la ora actuala, situatia conflictuala din aceste state este responsabila pentru pierderea a peste 200.000 de vieti si pentru marele exod catre Europa. Bineinteles ca Europa nu a fost constienta de ceea ce ar putea sa se intample, deoarece o mare parte din refugiati au fugit in statele Orientului Mijlociu.

Orientul Mijlociu a ajutat refugiatii

In acest sens, cel mai primitor stat a fost Libanul care a reusit sa gazduiasca 1,1 milioane de refugiati, lucru ce reprezinta 25% din totalul sau de populatie; Iordania cu 620.000 de refugiati- adica 9,8% din populatia totala- nu putem sa nu luam in calcul si problema acuta de apa cu care acest stat se confrunta; si Egipt, un stat cu numeroase probleme financiare, dar care si-a oferit ajutorul si a gazduit 143.000 de refugiati.

Cu toate ca cea mai mare parte a Irak-ului se afla sub stapanirea militantilor ISIS, aici au fost gazduiti 230.000 de refugiati din Siria. Turcia reprezinta si a reprezentat o zona tampon intre cele doua lumi, asa ca a ajuns sa fie stat gazda pentru doua milioane de refugiati. Din cauza ca aceste state si-au depasit capacitatea de gazduire a refugiatilor, acestia se vad obligati sa isi caute loc mai departe inspre Europa.

Implicarea statelor din Golf

Cu toate ca par a nu avea nicio implicatie, statele din Golf gazduiesc deja un numar de refugiati palestinieni si yemeniti. De asemenea, nu trebuie sa se uite faptul ca statele arabe au investit sume enorme de bani in programele de ajutor umanitar, bani pe care i-a oferit catre ONU pentru a ajuta la solutionarea problemelor refugiatilor. De exemplu, numai Emiratele Unite au oferit o suma de 530 milione de dolari pentru a ajuta refugiatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *