Cu toate ca femeile reprezinta aproape jumatate din cazurile de bolnavi cu HIV la nivel mondial, ele raman in mare parte excluse din studiile clinice de testare medicala, vaccinuri si tratamente potentiale care ar putea trata virusul. Intr-o analiza realizata in mai multi ani care a inclus totalitatea studiilor efectuate pana in anul 2012, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile reprezinta numai 11% din totalul participantilor la studiile care investigheaza tratamentul pentru HIV. In mod similar, in studiile pentru analiza medicamentelor, femeile au acoperit numai 19% dintre participanti, iar in cazul testarii de vaccinuri, acestea au reprezentat un procent de 38%.
„In functie de studiile realizate anterior in alte domenii de sanatate, nu a fost surpinzator sa aflam ca majoritatea celor care sunt infectati cu virusul HIV sunt femei”- sustine autorul studiului Dr. Mirjam Curno, care a efectuat analiza in timp ce lucra ca editor la Societatea Internationala SIDA.
Simptome diferite la femei
De asemenea femeile au o pondere destul de mica ca si participanti si in alte studii medicale, cum ar fi in cele care analizeaza bolile cardiovasculare, cancerul sau depresia, astfel ca barbatii sunt cei cautati de specialistii pentru a fi volunatri la studiile lor clinice. Oamenii de stiinta sustin ca exista o diferenta foarte mare a raspunsurilor primite de barbati si femei in fata unor medicamente testate, asa ca este important ca studiile experimentale sa se realizeze, in mod egal, atat pe barbati, cat si pe femei. Astfel, cu toate ca boala este aceeasi, aceasta se manifesta diferita la femei, fiind predispuse sa raspunda diferit la un tratament clinic, fata de barbati.
Analiza asupra virusului HIV a fost efectuata in mai mult de 500 de studii clinice, insa acestea au fost realizate, in cea mai mare parte a lor, pe barbati. Exista unele studii are impiedica participarea femeilor pe motiv ca acestea sunt insarcinate, alapteaza sau se afla la varsta fertila.