De foarte mult timp circula fel de fel de zvonuri cu privire la fata nevazuta a Lunii. Nevazuta pentru noi, deoarece Luna se misca concomitent cu Pamantul, astfel ca niciodata nu vom ajunge sa vedem ce se afla pe cealalta parte a Lunii. De asemenea, expresia de „fata intunecata a Lunii” este una putin cam improprie, deoarece aceasta este la fel de luminata ca si cea pe care o vedem in fiecare noapte pe cer.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta fata nevazuta a Lunii este descrisa de o multime de cratere de mare impact si are, de asemenea, putine mari lunare. Insa, prima imagine surprinsa asupra fetei nevazute a Lunii a fost realizata de sonda sovietica Luna 3, care a luat imaginea in anul 1959.

Nu de mult- august 2015, NASA a realizat un videoclip cu durata scurta despre cea mai controversata fata a Lunii, animatia fiind realizata cu ajutorul mai multor fotografii captate de telescopul EPIC. Astfel, imaginile au fost realizate de la o distanta de 1.6 milioane de kilometri fata de Pamant, oferind noi informatii despre satelitul nostru natural.

China vrea sa cerceteze fata nevazuta a Lunii

Subiectul care tine de fata intunecata a Lunii a starnit interesul a numerosi specialisti, printre care si in randul oamenilor de stiinta din China, care isi doresc sa lanseze o sonda spatiala pana in anul 2020, care va ajunge pe suprafata Lunii si va analiza zona pe care nu o putem vedea de pe Pamant.

Cercetatorul Zou Yongliao sustine ca lansarea sondei Chang`4 este programata sa fie lansata inainte de anul 2020, iar obiectivul sau principal va consta in studierea si analizarea conditiilor geologice de pe fata intunecata a Lunii. De asemenea, prin realizarea acestei misiuni, oamenii de stiinta isi doresc sa stabileasca si un radiotelescop pe suprafata Lunii care sa fie utilizat de astronomi. Din cauza ca aceasta zona a Lunii se afla infara emisiilor radio de pe Terra, devine un loc excelent pentru ca oamenii de stiinta sa instaleze intrumente extrem de sensibile.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *