eclipsa-luna

Pregateste-te pentru un fenomen destul de rar, care va avea loc in numai cateva zile. Pentru prima data, de mai bine de 30 de ani, poti fi martor la o eclipsa totala de luna in combinatie cu o luna rosiatica.

In cursul noptii de 26 septembrie- duminica- in cea mai mare parte a lumii, o eclipsa totala de luna va masca intreaga fata a satelitului nostru natural. Aceasta combinatie nu a mai fost vazuta din anul 1982 si nu se va mai intampla decat abia in anul 2033.

Unii chiar sunt de parere ca nu vom mai apuca niciodata sa mai vedem acest fenomen, din cauza sfarsitului lumii care va avea loc in acest weekend. Ultima „luna de sange” a putut fi observata de Pasti, iar eclipsa de „superluna” va marca o serie de evenimente semnificative, chiar si sfarsitul lumii in unele religii.

Superluna

Cand o luna plina se apropie foarte tare de Pamant, acest fenomen poarta numele de „superluna”. Cu toate ca se afla la o distanta de 384.400 km fata de Pamant, luna din seara de duminica va arata mai mare si mai stralucitoare decat de obicei. Acest fenomen se va combina cu eclipsa lunara, cand luna va trece prin cea mai intunecata zona a umbrei Pamantului.

Superluna de duminica va dura o ora si 11 minute, si va fi vizibila din America de Nord si de Sud, Europa, Africa si in unele parti din Asia de vest si Pacificul de Est. Daca vremea va permite, eclipsa de luna va putea fi vizibila dupa lasarea noptii si va incepe la ora 03:11, maximul il va atinge la 05:47 si se va incheia la ora 07:16. Din cauza faptului ca fenomenul astronomic va avea loc in a doua jumatate a noptii, luna se va afla sus pe cer atunci cand intreg fenomenul se va desfasura, iar o buna parte a eclipsei va mai putea fi vizibila atunci cand se lumineaza de zi, noaptea incheindu-se oficial la orele 05:32.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *