OMM WMOOMM WMO

Vremea

Sub supravegherea O.M.M., Serviciile Nationale de Meteorologie observa vremea si clima in jurul lumii, furnizand un set stabil de informatii care sunt transmise in lumea intreaga pentru previziuni si planificari.

Vremea nu cunoaste granite nationale iar munca realizata de meteorologi, adesea in spatele scenei, spre beneficiul si pentru siguranta noastra este un efort realizat in echipa.

Membrii O.M.M. isi coordoneaza retelele de observatie sub supravegherea Sistemului Global de Observare (S.G.O.) care furnizeaza date si informatii esentiale si unice despre statele lumii si atmosfera lor. S.G.O. este cel mai important sistem de observare globala a Pamantului avand o mare capacitate de stocare si transfer a datelor.

Sistemele observationale din aceste retele colecteaza date meteorologice, climatologice, hidrologice, marine si oceanografice de la 15 sateliti, 300 de geamanduri (balize) ancorate, 600 de geamanduri mobile, 3000 de avioane, 7300 de nave maritime, 1000 de statii aerologice si 10000 de statii de teren care realizeaza peste 70 000 de observatii zilnice. Satelitii meteorologici transmit in timp real informatii despre vreme, de cateva ori pe zi, catre mai mult de 1000 de locatii. Computere puternice folosesc modele matematice bazate pe legile fizicii atmosferei pentru a realiza harti, produse digitale, previziuni ale vremii si a calitatii aerului, predictii climatice, evaluari de risc si servicii de avertizare temporare.

Reteaua meteorologica mondiala compusa din 3 Centre Meteorologice Mondiale, 34 de Centre Meteorologice Specializate, 188 de Centre Meteorologice Nationale, lucreaza impreuna pentru colectarea, procesarea si transmiterea zilnica in timp real, a peste 15 milioane de caractere si 2 000 de harti meteorologice globale care raspund la Programul Veghea Meteorologica Mondiala.
Observatiile si datele ajuta la crearea produselor si previziunilor si toate acestea sunt transferate in jurul lumii prin Sistemul Global de Telecomunicatii al O.M.M. In acest mod, Membrii au posibilitatea de a furniza informatii sigure legate de vreme pentru siguranta sanatatii, vietii si proprietatilor.

Exemple sunt: operatiunile aviatice care au loc cu regularitate in siguranta si cu eficienta, siguranta agriculturii, a pescuitului si a alimentatiei, siguranta transporturilor si siguranta pe mare, monitorizarea resurselor de apa si avertizarea temporara a riscurilor si pregatirea comunitatii.

In medie, o prognoza meteorologica pe cinci zile astazi este echivalenta (ca precizie) cu o prognoza pe doua zile de acum 20 ani.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *