Despre multimetru

Un multimetru sau multitester, cunoscut sub numele de VOM (engl. Volt-Ohm-milliametter) este un aparat de masura electric care combina functii de masurare asemanatoare intr-o singura unitate. Un multimetru de baza de exemplu poate masura unitati de baza, cum ar fi voltajul (V), intensitatea curentului (A) si rezistenta (Ω).

Multimetrele din ziua de astazi se gasesc la o scara foarte mare, existand multimetre care costa sub 10$ si multimetre specializate cu o scala verificata si foarte exacta utilizate in laboratoare care pot costa circa 5000$ si chiar mai mult.

Istorie

Primul aparat portabil care detecta curentul a fost galvanometrul in 1820. Desi erau folositoare in laborator, pe teren nu se putea lucra cu ele din cauza faptului ca erau incete si foarte firave.

Multimetrele au aparut in jurul anilor 1920 ca receptoare radio si ca niste tuburi aspirante electrice (cele mai simple aparate de acest tip sunt diodele).  Inventarea primului multimetru i se datoreaza inginerului Donald Macadie. El lucra pe atunci la British Post Office si se ocupa de ingrijirea mai multor aparate din telecomunicatii, el fiind cel ce le mentinea intacte. De aceea a creeat un aparat care sa poate masura intensitatea (amperi), voltajul (volti) si rezistenta (ohmi), de aici numindu-l avometru. Primul avo a fost scos la vanzare dupa 1923, iar carcasa din care era facut si celelalte materiale au fost des schimbate pentru a ii micsora pretul in asa fel incat sa fie mai ieftin pentru ca oamenii sa inceapa sa il cumpere.

Multimetrele de astazi.

Astazi exista multimetre mult mai performante, acestea putand fi folosite si pe teren fara nicio problema. In functie de conditiile in care se lucreaza cu un multimetru apar si schimbarile de pret. exista astfel multimetre ieftine pentru analize usoare in spatii care nu au nevoie de materiale speciale, iar odata ce mediul devine din ce in ce mai neprietenos, materialele care pot combate aceste dificultati cu care sunt echipate multimetrele mai performante sunt mai scumpe. In plus de acestea multimetrele mai scumpe sunt testate mai mult si sunt refacute pana la o precizie mult mai buna. Exista astfel multimetre cu carcase din plastic, si din metal sau alte materiale. Totodata exista mltimetre special concepute sa poata fi folosite cu manusi de protectie.

Astazi se folosesc cel mai des multimetrele digitale, acestea fiind mult mai fiabile. Au ramas inca in uz si multimetrele analog, acestea fiind folosite doar la masuratori scurte unde datele se schimba imediat.

Multimetrele se pot gasi foarte usor si in magazinele online care se ocupa cu masuratori. Acestea pot fi comandate de aici si vor veni intr-un anumit termen de livrare direct la usa dumneavoastra, salvand astfel timp.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *