Curiozitati despre ochiul uman

Curiozitati despre ochiul uman

Chiar si in timp ce citesti acest articol, ochii tai lucreaza intr-un ritm incredibil. Intreaba-te cat de multe lucruri stii despre acest organ uimitor? De exemplu, stiai ca de fiecare data cand aprinzi o tigara iti reduci viziunea de noapte? Sau ca timpul mediu pentru clipire dureaza undeva intre 300 si 400 milisecunde? Iata cateva lucruri despre ochii omului care te vor face sa apreciezi si mai mult aceasta putere supraomeneasca pe care ne-o ofera ochiul.

Muschiul de focalizare a ochiului se misca de aproape 1.000.000 ori in fiecare zi. E absolut uimitor sa afli ce rol are muschiul care ne ajuta sa focalizam imaginea. In medie, acest muschi spectaculos se misca de aproape un milion de ori numai intr-o singura zi. Daca nu ti se pare ca e ceva absolut uimitor, priveste din alta perspectiva: pentru ca muschii de la picioare sa obtina acelasi antrenament, tot ce trebuie sa faci este sa mergi cate 100 de kilometri in fiecare zi, pe jos.

Pana acum 10.000 de ani, toate fiintele umane aveau ochi caprui. Ochii albastri reprezinta un fenomen mai recent cauzat de o mutatie genetica, un semn ca rasa umana inca se afla in stadiul de evolutie. Cu toate ca toti oamenii aveau ochi caprui, un individ care traia in apropiere de Marea Neagra a dezvoltat o mutatie genetica care a transformat ochii caprui in albastri. Exista mai multe teorii despre ochii albastri, iar cea mai celebra este cea in care se zice ca acestia sunt asemanatori unui test de paternitate.

Cat de departe poate vedea ochiul uman?

Presupunand ca Pamantul este plat si lipsit de zone intunecate, ochiul uman este atat de sensibil incat poate observa si o flacara a unei lumanari care se afla la o distanta de 48 de kilometri. Capacitatea ochiului de a percepe lucrurile de la distanta depinde foarte tare de cat de multe particule de lumina sau fotoni sunt emisi de catre un anumit obiect. Dupa indelungi cercetari, omul de stiinta Seling Hecht a descoperit ca absorbtia a 5 pana la 14 fotoni este deajuns incat sa transmita creierului faptul ca ochii vad ceva. Cel mai indepartat lucru care este vizibil cu ochiul liber este galaxia Andromeda, deoarece trilioanele de stele reusesc sa emita suficienta lumina astfel incat sa fie observat de ochiul uman.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.