Perceptia noastra asupra lucrurilor se poate schimba de-a lungul timpului. Adesea s-a intamplat ca o anumita opera sau un artist sa nu fie apreciati la vremea lor, pentru ca dupa decenii sa reprezinte modelele de urmat in domeniu. Pe de alta parte, exista anumite lucruri sau artisti care, desi foarte apreciati la vremea lor, acum sunt luati in deradere.
Un exemplu este cartea „Paul Clifford” scrisa de Edward Bulwer-Lytton, un autor foarte popular in anii 1800. Fraza de inceput, „Era o noapte intunecata si furtunoasa …” a romanului este considerata acum un exemplu tipic al prozei extravagante, inflorite, care atrage atentia mai mult spre ea, decat spre idee, iar cartea nu mai reprezinta interesul pe care il reprezenta candva.
„Cabina unchiului Tom” a fost cea mai bine vanduta carte a secolului al XIX-lea, doar dup Biblie, fiind cunoscuta pentru perspectiva anti-sclavie pe care o prezenta. In prezent, insa, cartea este criticata pentru modul stereotipic in care personajele actioneaza, considerandu-se ca a dus la aparitia anumitor stereotipuri fata de cultura afro-americana.
Filmul „Noaptea mortilor vii” din 1968 a primit recenzii negative la lansare, criticii considerandu-l prea violent, pe langa multe alte plangeri. In prezent, este considerat un film esential in cinematografia horror, fiind apreciat pentru atmosfera sinistra creata si senzatia claustrofobica de sufocare, din cauza izolarii personajelor intr-o ferma goala.
La momentul debutului ei la inceputul anilor 1980, Madonna era considerata de catre media rivala lui Cyndi Lauper. Toti criticii de specialitate erau de acord: Cyndi va avea o cariera lunga si bogata, in timp ce „Madonna va falimenta in sase luni”, dupa cum spunea un critic pentru revista „Billboard” in 1985. Patru ani mai tarziu, Cyndi avea sa lanseze ultimul ei hit, in timp ce Madonna se bucura de succes si in ziua de azi, albumul lansat anul acesta intrand in top10 in mai multe clasamente ale vanzarilor de albume, inclusiv cel american si cel britanic.