De ce a crescut numarul migrantilor?
Violentele razboaie din Siria si Irak sunt clar factori declansatori puternici ai migratiei catre Europa. Vecinii din Orientul Mijlociu ai Siriei au primit in jur de trei milioane de refugiati, in timp ce alte cateva milioane au fost stramutati in interiorul Siriei. Insa, multi migranti continua sa realizeze calatorii riscante de la Cornul Africii, fiind adesea tratati brutali de catre traficantii de oameni si trebuie sa suporte caldura desertului si nelinistea din Libia, punctul principal de plecare.
Razboiul a facut ravagii in Somalia, oficialii italieni chiar fiind de parere ca multi migranti chiar cauta azil, fugind de persecutie. In cazul Eritreei, se pare ca este vorba de multi barbati tineri care fug de serviciul militar obligatoriu, care in acea tara a fost comparata cu sclavia. Eritreea este afectata de represiunile politice, au declarat grupurile pentru drepturile omului. Multi afgani continua sa fuga de saracie si de persecutie in toata lor, ca urmare a faptului ca insurgentii talibani si gastile de infratortori continua sa faca legea.
Cum impart tarile Uniunii Europene responsabilitatile?
De ani de zile se chinuie Uniunea Europeana sa rezolve politicile pentru oferirea de azil. Acest lucru este destul de dificil cu 28 de state membre, fiecare avand propria forta de politie si sistem judiciar.
Reglementarea Dublin este un principiu de baza pentru rezolvarea cererilor de azil din Uniunea Europeana. Aceasta spune ca responsabilitatea de examinare a cererii sta in mainile statului membru care a jucat cel mai important rol in intrarea sau resedinta aplicantului in Uniunea Europeana. Adesea, aceasta este prima tara a Uniunii in care migrantul a ajuns, insa nu intotdeauna, deoarece unii migranti vor sa fie reuniti cu membrii familiei lor, ca de exemplu, cei care se afla in Olanda sau Regatul Unit.
Grecia nu este de acord cu aceasta reglementare, plangandu-se ca este inundata cu aplicatii, deoarece multi migranti ajung mai intai in Grecia. Finlanda si Germania sunt cateva dintre statele care au incetat sa mai trimita migrantii inapoi.