In privinta comertului interior, cele mai importante aspecte sunt legate de comertul cu amanuntul si comertul cu ridicata.
Comertul cu amanuntul reprezinta activitatea de revinzare a marfurilor catre consumatorii finali, in general in cantitati mici si in starea in care ele au fost cumparate (sau cu transformari nesemnificative), precum si vanzarilor cu amanuntul prin magazine proprii ale intreprinderilor producatoare de bunuri.
In ceea ce priveste activitatile comerciale, acestea s-au dezvoltat principal in marile orase ale tarii.
Formarea retelei comerciale a sustinut activitatea industriei producatoare de bunuri de consum, astfel luand nastere mici unitati de productie precum brutariile si unitati ale industriei usoare, aceste unitati dezvoltandu-se atat in mediul urban cat si in mediul rural.
Legatura dintre activitatile comerciale si cele industriale a dus la mutatii in dimensionarea zonelor de influenta locala si regionala a oraselor. Orasele cu cea mai mare pondere a activitatilor comerciale sunt cele din vestul tarii (Arad, Oradea, Timisoara), precum si orasele mici si mijlocii din unele zone industriale in care a existat o slaba dotare a activitatilor comerciale inainte de 1990. Activitati comerciale intense au si orasele mari din partea centrala si nordica a tarii (Brasov, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures), precum si orasele mari si mijlocii din sudul si estul tarii (Pitesti, Slobozia, Craiova, Targu-Jiu, lasi, Braila, Galati, Constanta.
In Bucuresti, dupa anul 1990, s-au dezvoltat toate tipurile de servicii, dintre acestea detasandu-se cele comerciale, financiar bancare, transporturi) serviciile de depozitare. Extinderea zonelor comerciale, amplasarea celor financiar-bancare si de transport-depozitare determina restructurarea zonelor functionale, dinamizarea unor nuclee sau axe de dezvoltare, mobilitatea centrelor de echilibru. Bucurestiul atrage anumite segmente ale populatiei pentru servicii din domeniul tehnologic, cercetare stiintifica, invatamant superior, sanatate.
Concentrarea mare a numarului de servicii in regiunea Bucuresti, si mai ales a serviciilor comerciale are implicatii, nu numai asupra zonei metropolitane dar si la nivel regional si national.
Noi centre comerciale au fost date in folosinta in ultimii ani in regiunea Bucuresti, dintre acestea cele mai cunoscute sunt: centrele comerciale din localitatile Corbeanca, Otopeni, Afumati, Voluntari (GALAXY 2000, PRISMA NIRO, D0RALY), dar si in interiorul orasului: METRO, CARREFOUR, MALL, SELGROS, piata de gross din Berceni.
Efectele infiintarii acestor centre sunt duble: pe de o parte sunt resimtite de populatia din zona limitrofa capitalei cu acces mai usor la aceste tipuri de activitati, prin reducerea deplasarilor costisitoare spre centrul capitalei, iar pe de alta parte la nivelul comunitatilor locale care beneficiaza de aceste centre pe teritoriile lor, administrative, si implicit de modernizarea infrastructurii.
Ce ti-e si cu supermarketurile astea! am devenit piata de desfacere a Europei, peste tot apar centre comerciale ca ciupercile dupa ploaie!