pizza

Nimeni nu poate spune cu exactitate cine a inventat pizza. Probabil ca acest tip de mancare isi are originile in timpurile preistorice, din moment ce painea reprezina una din primele preparate ale lumii. Se crede ca grecii si egiptenii antici ar fi consumat mancaruri ce ar fi semanat cu pizza, astfel ca poate aceste civilizatii sunt acelea care ar fi inventat pizza.

In ciuda acestor „incarnari” timpurii, Napoli este considerat a fi locul de nastere al pizzei moderne. Poate ca nu Napoli este cel care a inventat pizza in faza incipienta, dar aici a fost creata pentru prima data pizza care continua sa influenteze lumea si in ziua de azi. Orasul Napoli este cel care a inventat aspectul plat si circular al blatului, acoperit de mirodenii si plante aromatice. Astfel, pizza timpurie reprezenta mancarea celor saraci din zona si era numita foccacia.

Pizza era mancarea saracilor

Mai tarziu in Napoli, a fost creata o mancare asemanatoare, cu aluat aplatizat, peste care femeile puneau resturile de mancare si asezau aluatul in cuptor, fiind o mancare destinata numai oamenilor saraci si nu necesita sa fie consumata cu ajutorul tacamurilor. Metoda era eficienta, din moment ce permitea femeilor sa combine legumele proaspete cu resturile de mancare.

Pizza care arata ca versiunea din prezent nu a fost cunoscuta pana in anii 1600, si asta din cauza fricii europenilor fata de rosii. In timpul anilor 1500, conchistadorii spanioli au adus rosiile din Peru si Ecuador. Din pacate, europenii au privit rosiile ca niste legume otravitoare. Pana la sfarsitul anilor 1600, europenii au trecut peste aceasta frica nejustificata si au inceput sa consume rosii, iar populatia saraca a fost prima care a folosit sos de rosii pe pizza.

De asemenea, prima pizzerie din lume s-a deschis in 1738, in Napoli, cunoscuta sub numele de Antica Pizzeria Port’Alba. Astfel, pizza era gatita aici intr-un cuptor ce folosea lava din apropierea Vulcanului Vezuviu.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *