Visul Chinei de a fi lider mondial in ceea ce priveste tehnologia spatiala ar putea sa devina realiate, din moment ce o statie spatiala a fost lansata cu succes in aer.
Satelitul, numit si „Yuanmeng” este numit de catre mass-media din China ca fiind prima statie spatiala din lume care va fi construita cu echipamente de panouri de energie durabila si a carui zbor poate fi controlat de la distanta- sustine un raport al Peoples`s Daily Online. Statia spatiala, care va fi in masura sa efectueze si sa inregistreze diferite date de comunicatie sau date high-def de observatie dar si functii de imagistica spatiala, a zburat timp de 22 de ore la o inaltime de aproape 20.000 de metri, in timpul primului sau test ce a avut loc la mijlocul lunii Octombrie.
Acest proiect de dimensiuni impresionante a fost dezvoltat de catre Nanjiang Space and Beijing University of Astronautics and Aeronautics (BeiHang). Ambarcatiunea de culoare argintiu stralucitor, care a fost ridicata in aer folosindu-se heliu, functioneaza pe baza de energie solara, energie ce este generata de panourile solare care se gasesc pe suprafata sa, carand o greutate de 272 kilograme in plus.
Spatiul din apropiere este o regiune din atmosfera Pamantului ce se afla intre 20.000 de metri si 100.000 metri, fiind o altitudine prea ridicata care nu ofera conditii de siguranta pentru alte statii spatiale. „Cea mai mare provocare pentru aceasta aeronava este diferenta de temperatura dintre zi si noapte”- sustine Yu Quan, profesor de la Chinese Academy of Engeneering- fiind o problema pe care echipa de ingineri incearca sa o rezolve cat de curand.
Spatiul apropiat
Liu Dongxu, manager asociat al Nanjiang Space, a declarat ca „acest spatiu ofera o punte de legatura intre aviatie si explorarea spatiului. Nu am mai avut experiente cu aceasta zona, insa nava dispune de cerinte si materiale specifice, care ridica performantele statiei”.
Indentificarea materialului potrivit va permite navei sa ajunga foarte aproape de aceasta zona inalta, aceasta regiune fiind o adevarata provocare pentru oamenii de stiinta din ultimii ani, dar se pare ca China a gasit o solutie la problema. Nu e niciun secret faptul ca statul chinez isi doreste sa elaboreze noi inventii pentru a explora si mai mult spatiul.