Trecerea timpului poate fi masurata cu precizie si exactitate, intotdeauna si pretutindeni? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare nu va fi pe placul ceasornicarilor. O echipa de fizicieni de la Universitatea din Varsovia si din Nottingham au reusit sa demonstreze ca, atunci cand ne confruntam cu acceleratii foarte mari, niciun ceas nu va fi in masura sa prezinte trecerea reala de timp.
Ceasul ideal este, mai mult, un termen fictiv, din moment ce teoreticienii fizicieni ne demonstreaza acest lucru. Intr-un studiu realizat recent, acestia au demonstrat ca in sistemele de miscare cu acceleratii enrome, construirea unui ceas care sa masoare cu exactitate trecerea timpului ar fi imposibila, si asta din mai multe motive.
Teoria relativitatii
„In teoria relativitatii, se precupune tacit ca este posibil sa se construiasca un ceas perfect- unul care ar putea masura cu precizie timpul scurs intr-un anumit sistem, indiferent ca acesta este in repaus, se deplaseaza cu o viteza constanta sau accelerata. Totusi, se pare ca atunci cand vorbim despre acceleratii foarte rapide, acest lucru nu se poate aplica”- sustine Dr. Andrzej Dragan de la Facultatea de Fizica, Universitatea din Varosvia.
Cele mai simple ceasuri sunt reprezentate de particule elementare instabile, cum ar fi miuonii. De obicei, miuonii se descompun intr-un elecron, un neutron si un electron antineutrino. Prin masurarea timpilor de descompunere si realizarea unei medii a rezultatelor pentru miuoni in miscare dar si a celor care se misca cu o viteza apropiata de cea a luminii, oamenii de stiinta au putut observa procesul de incetinire a timpului: cu cat miuonii se misca mai repede, cu atat este mai putin probabil ca acestia sa se descompuna. Prin urmare, viteza afecteaza destul de mult ceasurile si precizia acestora.
„In cazul in care se dovedeste ca ceea ce credem noi este adevarat, o multime de lucruri legate de intelegerea noastra asupra conceptului de spatiu si timp, trecerea timpului si metode de masurare a acestuia ar trebui regandite de la zero… chiar si asa, ar fi destul de interesant!”- concluzioneaza fizicienii.