Cand a fost tinuta pentru prima data Ziua Pamantului in anul 1970, geologii inca isi puneau la punct ultimile idei despre placile tectonice, gasindu-se o metoda care explica modul in care suprafata Pamantului a luat forma. Au trecut mai bine de 40 de ani de la aceasta teorie si raman o multime de enigme atunci cand vine vorba de planeta noastra.

 Iata care sunt misterele nerezolvate ale Pamantului

Cum a ajuns Luna aici? Este posibil ca o coliziune titanica intre Pamant si Marte sa fi dat nastere Lunii? Nu exista niciun consens natural asupra acestei teorii care sa sustina impactul dintre cele doua planete. De exemplu, compozitia chimica a ambelor corpuri ceresti este atat de asemanatoare incat sugereaza ca este posibil ca Luna sa se fi nascut dintr-un impact cu Pamantul. Insa, alte teorii sugereaza ca impactul dintre doua corpuri ceresti ar fi fost atat de puternic incat ar fi trebuit ca rezultatul sa fie descris de roca topita.

De unde a inceput viata? Oara viata a inceput pe Pamant sau a ajuns aici din cauza unor meteoriti care s-au lovit de Pamant? Cele mai multe componente de baza pentru viata, cum ar fi amino acizii si vitaminele, au fost gasite pe boabe de gheata din interiorul unor asteroizi, dar si in mediile cele mai ostile de pe Terra. Cea mai complicata parte pentru specialisti este sa-si dea seama cum aceste forme de viata au ajuns sa stea la baza biologiei umane.

Oxigenul pe Pamant

Oamenii isi datoreaza existenta cianobacteriilor, niste creaturi microscopice care au reusit sa schimbe radical atmosfera Pamantului. Aceste bacterii au pompat oxigen in atmosfera, astfel ca oxigenul si-a facut aparitia inca de acum 2,4 miliarde de ani. Insa, exista dovezi care sustin ca oxigenul a aparut chiar acum 3 miliarde de ani in urma si s-a stabilizat in perioada Cambrianului- adica acum 541 milioane de ani. Intelegerea inceputurilor oxigenului reprezinta un factor cheie care sta la baza decodarii vietii noastre pe planeta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *