Sarate sau cu ape dulci, lacurile reprezinta rezervoare de apa disponibile pe pamant. Inafara de rauri sau parauri, restul de apa dulce de pe pamant este blocata in ghetari sau in subteran. Cu toate acestea, exista lucruri inca necunoscute despre aceste resurse de apa importante, astfel ca oamenii trebuie sa afle cateva fapte surprinzatoare despre lacurile de pe Pamant.
Cate lacuri exista?
Exista peste 117 milioane de lacuri pe Terra, care acopera aproape 3.7% din suprafata totala a uscatului- aceasta valoare nu include Antarctica, Groenlada sau Marea Caspica. Aproape 90 de milioane din aceste lacuri sunt mai mici decat un teren de fotbal, astfel ca majoritatea au o suprafata cuprinsa intre 0.2 si 1 hectare. Luate impreuna, tarmurile lacurilor din lume ar putea face inconjurul ecuatorului de 250 de ori, acesta avand o lungime de 12,756 kilometri.
Cele mai multe lacuri se afla asezate in emisfera nordica, adica in Canada, Rusia, Alaska, Suedia si Finlanda- sau tara celor 1000 de lacuri. Cu toate ca si tarile tropicale sunt descrise de prezenta lacurilor, statele din nord conduc acest top, si asta multumita placilor tectonice continentale, care au creat majoritatea uscatului din emisfera nordica. Cele mai multe lacuri se afla la o altitudine scazuta, altitudinea medie fiind de aproape 500 metri peste nivelul marii. Motivul este simplu: in primul rand, terenurile muntoase restrictioneaza dimensiunile lacurilor, iar in cel de-al doilea rand, statele cu cele mai multe lacuri au fost afectate de ghetarii din timpul ultimei ere glaciare.
O picatura in timp
Lacurile „vin si pleaca”. Un nou studiu realizat in anul 2014 asupra unui lac care a aparut recent langa Gafsa, Tunisia, sustine ca acesta a aparut in urma acumularii de precipitatii sau din cauza eliberarii bruste a unei mari cantitati de apa din subteran. In regiunile cu permafrost din Rusia si Alaska, lacurile de mici dimensiuni seaca ca urmare a cresterii temperaturilor. Numai in Mongolia, mai mult de 100 de lacuri au disparut in timpul anilor 2000.