utilizatori de internet

Cati romani folosesc internetul

Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale al Romaniei, Sorin Grindeanu, a declarat intr-o conferinta de presa ca Romania, prin comparatie cu alte state din Uniunea Europana, sta foarte prost la capitolul de utilizare a internetului.  Acesta a spus ca “Stam cel mai prost la nivel de Uniune Europeana in ceea ce priveste utilizatorii de internet. Conform datelor statistice, desi pare ciudat pentru noi, aproape jumatate din populatia Romaniei nu a intrat niciodata pe internet. Un utilizator de internet ar insemna ca o data la doua-trei zile sa foloseasca internetul”.

Acesta a mai adaugat ca isi doreste cresterea numarului de utilizatori ai internetului in Romania pana la 60-70% prin politici publice, o informare mai buna si finantari. De asemenea, se pare ca tranzactiile electronice au fost folosite de sub 10% din totalul populatiei Romaniei, asta in conditiile in care media europeana a atins 80%.

Avand exact 50% de utilizatori de internet, Romania se situeaza pe locul 85 in lume, dupa tari ca Barbados, Kuwait, Bahamas, Macedonia, Liban, Azerbaijan si Kazakhstan, insa inaintea Chinei, Braziliei si a Indiei. Pe primul loc s-ar afla Insulele Falkland, urmate de tarile Europei Nordice (Islanda, Norvegia, Suedia) si Olanda. Aceste cifre apar cand se calculeaza procentajul unei tari care este utilizatoare de internet.

Daca s-ar lua in calcul persoanele care au folosit, in general, internetul in ultimele 12 luni, de pe oricare dispozitiv, topul se schimba. Pe primul loc ar urca China, cu peste 641.000.000, fiind urmata de SUA si India, ambele cu peste 200.000.000 de utilizatori de internet. Tara europeana cea mai sus clasata ar fi Germania, pe locul sapte, in timp ce Romania ar urca pe locul 38, intrecand tari ca Suedia, Belgia, Noua Zeelanda sau Irlanda.

Numarul de utilizatori ai internetului este in continua crestere. Daca, international vorbind, acesta era accesat de 16% din populatie in 2005, in 2013 procentul a urcat la 39% si probabil a fost depasit pana acum. In Europa, procentul a crescut de la 46% in 2005, la 75% in 2013, in timp ce Africa sta cel mai prost dintre continente populate, cu doar 16% de utilizatori in 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *