„Puterea populatiei este mult superioara decat puterea Pamantului de a produce subzistenta pentru om, astfel ca moartea prematura se vede nevoita sa viziteze rasa umana.”- Thomas Malthus, filosof al secolului XVIII a scris aceste cuvinte de rau augur intr-un eseu asupra ceea ca vedea el ca fiind viitorul omenirii. Acesta a ajuns la concluzia ca reproducerea pe scara rapida a oamenilor va determina ca, in cele din urma, planeta sa ajunga la o capacitate maxima, astfel ca in lipsa de resurse se va produce o foamete si moarte in masa. Dar, exista oare o „putere a Pamantului care sa produca subzistenta” si cand numarul oamenilor isi va atinge limita pe Terra? Mai important decat atat, oare viziunea lui Malthus asupra viitorului este una corecta?

Capacitatea Pamantului

O multime de oameni de stiinta sunt de parere ca Pamantul are o capacitate maxima de 9-10 miliarde de oameni. Un sustinator al acestei teorii este si sociobiologul Edward O. Wilson, care isi bazeaza raspunsul pe o serie de estimari si calcule fata de resursele disponibile ale Pamantului. Asa cum a subliniat si in cartea sa „Viitorul Vietii”, acesta sustine ca, „constrangerile biosferei sunt deja fixate.”

Inafara de disponibilitatea limitata de apa dulce, intr-adevar exista o serie de constrangeri cu privire la cantitatea de alimente pe care Pamantul o poate produce, fiind o situatie demna de spusele lui Malthus acum 200 de ani. Chiar si in caz de eficienta maxima, in care toate boabele cultivate sunt dedicate alimentatiei pentru oameni- in loc de animale, aceasta fiind o metoda ineficienta de a converti energia plantelor in energie pentru alimente- totusi exista o limita asupra cantitatii maxime pe care o poate suporta Terra. „Daca toata lumea s-ar pune de acord sa devina vegetariana, lasand foarte putin sau chiar nimic pentru animale, cele 1,4 miliarde de hectare de teren arabil vor reusi sa intretina viata a 10 miliarde de oameni.”- sustine Wilson.

De admin

Un comentariu la „Cat de multi oameni poate suporta Pamantul?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *