card de sanatate
card de sanatate

Mai nou, consultatiile la medicul de familie se fac pe baza de programare cu cel putin 24 ore inainte avand la noi cardul de sanatate. Ce este acest card de sanatate?  Cardul de sanatate este un cod de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin care se confirma toate datele noastre medicale si toate problemele de santate.

Cardul de sanatate este un card electromagnetic primit de asigurator in care sunt imprimate datele de identificare ale pacientului, precum nume, prenume, codul unic de identificare in sistemul de sanatate, numarul de identificare al cardului de asigurari sociale,  data nasterii si termenul de valabilitate a acestuia.

Se pune intrebarea daca pe acest card se imprima toate datele si informatiile nostre de sanatate. Unii medici de familie spun ca asa este cel mai bine, astfel incat atunci cand se intampla sa avem o problema de sanatate si sa ajungem la urgente, introducerea cardului de sanatate in sistemul de citire indica doctorului toate problemele noastre, pentru o mai buna organizare si administrare a medicamentului.

Conform CNAS toate persoanele cu varsta de pana la 18 ani beneficiaza de servicii medicale gratuite, iar cei de peste 18 ani care sunt elevi sau angajati, pensionari sau salariati vor primi si vor utiliza acest card la fiecare consultatie medicala.

Activarea cardului de sanatate implica acceptarea sau respingerea unor considerente regasite in documentul care insoteste cardul de sanatate. Una din intrebarile la care trebuie sa raspundem este cea a donarii organelor in cazul in care am suferit accidente si suntem mentinuti in viata artificial. Accest aspect a ridicat multe semne de intrebare in randul populatiei, intrucat medicii si pacientii nu cad de acord in privinta raspunsului.  Pe cand medicii sugereaza pacientilor sa bifeze raspunsul da, pacientii dau un raspuns contrat, intervenind aici si apectele medicale, principiile de viata si de mentalitate intre generatii.

Cu siguranta, fiecare dintr noi stie ce are mai bine de facut, stie care ii sunt principiile de viata in alegerea raspunsurilor, dar este cert, ca de acum inainte nu ne vom putea duce la medicul de familie fara acest card de sanatate.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *