Tanar cu astmTanar cu astm

Astmul bronsic reprezinta una dintre cele mai comune boli ale prezentului – peste 300 de milioane din toata lumea sufera de aceasta tulburare, insa cifra reala este cu mult mai mare. Acest lucru se intampla din cauza lipsei de informatii sau a informatiilor gresite de care dispun unele popoare, care, astfel, refuza sa fie diagnosticate sau tratate de aceasta boala. Acest lucru pare sa se intample in special in Africa, Asia Centrala si, surprinzator, in tarile baltice ale Europei.

Astmul se manifesta printr-o serie de simptome ca tusea, greutatea resimtita in cutia toracica, respiratia suieratoare (denumita medical oficial wheezing) si respiratia grea (denumita medical oficial dispnee). Aceste simptome se pot manifesta in oricare parte a zilei, insa exista o predispozitie de a aparea in timpul noptii sau in primele ore ale diminetii.

Astmul afecteaza persoanele indiferent de varsta, sex, orientare sexuala sau rasa, intreaga populatie a Pamantului fiind predispusa la aceasta boala, insa in special copiii si cei din zonele poluate.

Tulburarea poate sa apara ca mostenire genetica, insa si ca influenta a factorilor naturali. Printre factorii care pot duce la declansarea unei crize de astm se numara parul unor tipuri de animale (mai ales cele de companie, precum cainii si pisicile), mucegaiul, praful etc. Din aceasta cauza, se recomanda evitarea aducerii in casa a unui animal de companie cand copilul este mic, deoarece ar putea sa-i starneasca un atac de astm, nefiindu-i pus diagnosticul inca pana in acel moment. Si nimic nu e mai rau ca unui copil caruia ii se face rau si nu poate sa spuna ce are.

In cazul astmului, respiratia devine grea din cauza blocarii cailor raspiratorii, care devin sensibile la schimbarile din mediu. In timpul unei crize de astm, se umfla peretii cailor respiratorii, muschii din jurul lor se contracta si mucusul secretat creste in volum, blocand respiratia.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *