O mare parte dintre noi am trecut peste regimul dictatorial comunist si am scapat de frica de a ne exprima liberi, de frigul care ne ingheta apa in paharul din casa, de painea luata pe cartela si de punga de tacamuri, dar dupa 21 de ani, s-a ajuns sa existe dorinta de autodizolvare a neamului romanesc, dorinta de a contribuii la disparitia a tot ce este romanesc.

Poate ca mi-a scapat ceva si gresesc, dar convingerea mea este ca mai avem foarte putin si disparem definitiv cu toata identitatea noastra istorica.

Au existat in istoria omenirii o serie de razboaie cu efective militare, dar alea sunt de domeniul trecutului. Acum suntem mai avansati si nu se mai recurge la astfel de metode, pentru ca un popor civilizat nu mai baga cartusul pe teava. Oare de ce ? Eu cred ca o importata deosebita o reprezinta nivelul de cunoastere a psihologiei. De ce sa faci victime prin impuscare, cand poti foate bine sa-l faci sa-ti cedeze tot si mai mult sa te roage sa te servesti cu tot ce vrei ?

O sa imcep prin a va oferii cateva motive pentru care am ajuns sa nu mai dau crezare nici celebrei zicale „La noi in tara, pana si cainii latra romaneste”.

Acum suntem occidentali, sau asa ne place sa credem, in orice caz avem cele mai multe super magazine (mall-uri), avem pana si preturi occidentale si pana nu demult aveam si droguri, (avem si acum, dar nu se mai gasesc la coltul strazii si cred ca este mai „cool”, pentru ca in felul acesta traim pe viu filmele de actiune pe care le savuram in urma cu ceva timp), in acelasi timp avem si someri si lista poate sa continue.

Deci, „avem di tate”, problema este ca „pretul” pentru toate acestea, este mult prea mare !

Mereu am fost un popor ospitalier si am incercat, ca oaspetele nostru, sa se simta bine la noi si sa nu duca lipsa de nimic, dar cred ca am fost prea ospitalieri , sau am exagerat, ori aceasta caliate nu merita sa fie respectata … nu mai sunt siguir., dar important este ca am ajuns sa dormim pe hol, in timp ce „oaspetele” nostru se odihneste in patul din dormitor si daca avem nevoie sa umblam in sifonier, trebuie sa batem civilizati la usa si sa cerem voie. Poate ca este mai bine asa, dar ce am primit in schimb ?

Peste 90%, din denumirile profesiilor de specialitate, sunt in limba engleza; pretul imens pentru locuinte, care se datoreaza ofertelor mult prea mari pentru puterea noastra de cumparare si interesul propietarilor pentru aceste oferte , a crescut (deja , termenele „pentru vanzare” sau „pentru inchiriere” nici nu mai exista, ele au fost intentionat inlocuite cu „For rent” si „For sale”); televiziunile indoctrineaza tanara generatie din ce in ce mai mult in spiritul american (nu nationalist american ) si in felul acesta distantarea tot mai mare de limba noastra nationala, de traditiile noastre, diminuarea pana la radierea totala a tuturor valorilor culturale, care sunt emblematice pentru indentificarea oricarui popor. Ma rog… exemple despre „ce am primit in schimb” sunt nenumarate si nu incerc sa le expun aici, pentru ca ar insemna sa ma pregatesc de scrierea unei carti imense cu tendinte balzachiene.

Multe popoare sunt nationaliste si se mandresc. Americanii mor cu drapelul in dinti, francezii refuza sa achizitioneze produse din alte tari, de protectia limbii nici nu se discuta, imi amintesc cum o crainica de la un post de televiziune a fost data afara cu interdictia de a mai lucra intr-o alta televiziune, doar pentru ca a anuntat un concert a lul Michael Jackson si nu a pronuntat „Michel Jaxon”. Cat tine de protectia limbii in tara noastra, este un adevarat dezastru ! Un procent foarte mare dintre tineri, nu au inteles ca „A” se scrie doar in interiorul cuvantului, „C” aproape ca nici nu mai exista, el este inlocuit cu „K”, „T” este „TZ” si va ofer cateva exemple, mai exact, cateva adrese web, pentru a ma limita in acest spatiul, dar pentru a scoate in evidenta evolutia involutiei la care s-a ajuns in exprimarea limbii romane:

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *