energie
energie

Se pare ca suntem in mijlocul unei crize energetice. Suntem din ce in ce mai obositi. Daca uneori este foarte usor de identificat cauza – petrecerile din weekend, spre exemplu – uneori cauzele sunt mai complicate. Iata in continuare cateva posibile motive pentru acest sentiment de epuizare.

  1. Nu dormi destul. Desi tipica, explicatia este justificata medical. Hormonul de crestere secretat in organism in timpul somnului este cel ce controleaza sanatatea musculara si rezistenta oaselor, afecteaza modul cum organismul acumuleaza grasimile si mentine echilibrul intre colesterolul bun si cel daunator. O cantitate insuficiente al acestui hormon duce la oboseala, rezistenta si energie scazuta, asadar sunt necesare acele 7-8 ore de odihna pe noapte.
  2. Mananci prea mult junk-food. Stim ca zaharul creste nivelul energiei organismului, insa pe termen lung face exact opusul. Cercetarile arata ca un consum de alimente de acest tip incetineste organismul.
  3. Nu bei suficienta apa. Multe persoane nu realizeaza cand oboseala este datorata dezhidratarii. Un pahar cu apa poate fi tot ceea ce ai nevoie, in loc de zahar. Bea oricata apa simti nevoie pentru a te mentine hidratat intreaga zi.
  4. Ai deficienta de vitamina B. Aceasta este necesara pentru convertirea glucozei in energie, iar 99% dintre noi nu reusim sa o luam in cantitatea necesara doar din alimente, astfel ar trebui luate niste suplimente.
  5. Ai o infectie. Infectiile si inflamatiile pot fi doua cauze importante ale acestui simptom de oboseala si lipsa acuta de energie. Asa ca va trebui sa iei toate masurile pentru a te proteja de orice posibila infectie.
  6. Ai nevoie de miscare. Poti sa-ti imbunatatesti energia chiar si cu o activitate simpla, precum plimbarea. Cand esti pus in miscare sangele circula mai bine prin corp, ducand oxigenul si nutrientii la celule si tesuturi.
  7. Hormotii ti-au luat-o razna. Sunt numerosi hormoni care determina cat de energizat sau lipsit de orice chef te simti. Principalele cauze sunt functionarile defectuoase ale tiroidei si glandelor renale.
  8. Esti rezistent la insulina. Rezistenta la insulina – precursor al diabetului – face dificil aportul de zahar in organism. Astfel acesta este distribuit sub forma de grasimi in loc sa ajunga la celulele ce au nevoie de zahar pentru energie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *