baza-date-analiza-rubeola

Urmarirea datelor mobile este asociata, adesea, cu problemele de confidentialitate, insa aceste baze de date destul de vaste ar putea fi utilizate in intelegerea modului in care bolile infectioase se raspandesc in functie de sezon- sustin oamenii de stiinta.

Cercetatorii de la Princeton University si Harvard University au folosit inregistrari de date mobile anonime a mai mult de 15 milioane de oameni, cu scopul de a intelege raspandirea rubeolei din Kenya. De asemenea, acestia si-au dorit sa vada daca sunt in masura sa prezica, cu ajutorul telefoanelor, raspandirea modelelor de boli in functie de sezon.

Valorificarea datelor de telefonie mobila in acest sens ar putea fi de mare ajutor in a ghida factorii politici astfel incat sa se intervina in sistemul sanatatii prin vaccinari sau inchideri de scoli, spun oamenii de stiinta. Metodologia cercetatorilor, de asemenea, ar putea sa se aplice unui numar mare de boli care se transmit sezonal, cum ar fi gripa sau rujeola.

Interpretarea bazei de date

Autorul principal al studiului sustine ca „una din cele mai unice oportunitati ale utilizarii bazelor de date mobile in stiinta tine de capacitatea de a intelege modul in care unele lucruri se <deplaseaza> in timp. Iar rubeola este o boala sezonala care se dezvolta in functie de dinamica populatiei umane, astfel ca analiza bazelor de date este un sistem bun de a testa modul de raspandire a acesteia.” In trecut, astfel de studii nu putea fi realizate in state precum Kenya din cauza lipsei dezvoltarii tehnologiei. Dar, proprietarii de telefoane mobile au crescut semnificativ, asa ca exista seturi mari de date in prezent. Datorita mobilitatii telefoanelor mobile, exista posibilitatea de a studia inregistrarile telefonice pentru a prezice unele modele legate de sanatate.

Dupa analiza inregistrarilor private, cercetatorii au ajuns la urmatoarele previziuni: rubeola este mai probabil sa se transmita atunci cand copiii interactioneaza unul cu celalalt la inceputul scolii si in timpul vacantelor. Rezultatele acestui studiu subliniaza faptul ca datele mobile pot reprezenta o unealta puternica pentru intelegerea raspandirii epidemiilor. Oamenii de stiinta spera sa poata aplica aceasta metoda si in cazul altor boli, cum ar fi malaria sau holera.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *